Mike LeDonne – Piano en Hammond Orgel

‘One of the most promising and talented pianists of this era.’ Een beschrijving van Oscar Peterson.

mike-ledonne-smoke-organ

Geboren in Bridgeport, Connecticut in 1956, is hij een van de grote namen op dit moment in de jazzwereld in de USA. Hij is naast pianist ook Hammond organist. Hij komt uit een gezin waarin zijn ouders een muziekwinkel bestierden.  Mike begon op tienjarige leeftijd op te treden met zijn vader die jazzgitarist was.

Op 21-jarige leeftijd deed hij zijn eindexamen aan het New England Conservatorium, slaagde en verhuisde naar New York City. Daar speelde hij meteen al met The Widespread Depression Jazz Orchestra. In 1988 maakte hij zijn eerste LP en speelde vervolgens bij het Milt Jackson Quartet. Hij bleef elf jaar bij deze band spelen en werd later de music director van dit kwartet. Hij werd veel gevraagd en niet door de eerste de beste. Zo speelde hij met de masters of jazz Benny Goodman, Sonny Rollins, Bobby Hutcherson, Art Farmer, Dizzy Gillespie en vele anderen.

Als Hammondorgel speler maakte hij ook furore. Vier platen zijn er van hem als organist uitgebracht. Hij won de Downbeat critic’s poll for “Rising star on organ”.

Hij speelt sinds 2001 iedere dinsdagavond in de Smoke Jazz Club in New York.

Mike Ledonne on Hammond: Blues for Gene