Sjoerd Dijkhuizen – Saxofoon

Sjoerd komt op jeugdige leeftijd via zijn vader in aanraking met de jazzmuziek. Hij gaat met hem naar saxofonisten als Johnny Griffin, Arnett Cobb en Clifford Jordan luisteren en richt zich vervolgens na piano- en klarinetlessen op de saxofoon. Hij gaat naar het Hilversums conservatorium, waar hij les krijgt van Ferdinand Povel. Tijdens zijn studie speelt Sjoerd in diverse orkesten, o.a. Ramblers en Metropole Orkest en wordt hij lid van de New Concert Big Band o.l.v. Henk Meulgeest, nu bekend als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Als sideman is hij te beluisteren bij artiesten als Greetje Kauffeld, Rita Reys en Jarmo Hoogendijk. Hij werkte ook samen met Cees Slinger en Frans Elsen. De laatste twee zijn enige tijd geleden overleden. Ook speelt hij regelmatig met pianist Rein de Graaff. Met deze groep is een CD uitgebracht, “After Hours”.

De basis van Sjoerd’s speelstijl is geworteld in de traditie van de grote jaren ’50 saxofonisten als Hank Mobley, Sonny Stitt en Zoot Sims. Zijn uitmuntende instrumentbeheersing en de rust en ruimtelijkheid die hij uit, maken hem een geliefde solist. Zijn grote voorbeeld is Dexter Gordon.