Ronald Douglas – Zang

ronald douglas

Ronald Douglas is al zo’n 15 jaar één van de top- jazz-zangers in Nederland maar ook ver daarbuiten.

Deze boomlange jazz-zanger werd zo’n 47 jaar geleden geboren in Den Haag en groeide op in Winterswijk.

Gestudeerd heeft hij in Hilversum aan het conservatorium bij Deborah Brown alwaar hij ook een workshop volgde bij Mark Murphy. In 1993 studeerde hij daar af. Ronald  heeft 5 cd’s gemaakt onder eigen naam en de meest recente, Lotus Blossom heeft in Amerika zeer hoge ogen gescoord en kreeg prachtige kritieken van onder andere John Clayton en Nancy Marano.

Ronald won diverse awards in het buitenland zoals in Polen en  een online competitie in de USA welke hij als eerste Europeaan heeft gewonnen. Dat succes werd bekroond met een optreden op het Eastcoast Jazzfestival in Rockville (Washington).

Ronald heeft veel ervaring opgedaan als zanger bij verschillende orkesten en bigbands. En werkt veel en graag met de beste Jazzmusici van Nederland en daarbuiten.
Naast zijn zangcarrière is hij een gerespecteerd (workshop)docent. Op dit moment geeft hij les aan de conservatoria in Zwolle en Gent en is gastdocent op het conservatorium in Amsterdam en Enschede. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren workshops gegeven in Liechtenstein, Brazilië, Israël, Jakarta, New York etc. veelal in combinatie met succesvolle concerten.

Zijn grootste inspiratiebronnen zijn vocalisten als: Sarah Vaughan, Mel Tormé, Shirley Horn,  Frank Sinatra, Jim Reeves, Matt Monroe, Bing Crosby, Tony Bennett, Rosemary Clooney, Carmen McRay en natuurlijk Ella Fitzgerald. Ook Doris Day en Hildegard Knef waren en zijn Ronald’s vocale heldinnen .

Ronald houdt ook erg van uitdagingen als gastsolist. Zo stond hij een tijd geleden met The Rosenberg Trio in het Concertgebouw in Amsterdam en binnenkort als gastsolist tijdens enkele concerten van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, een orkest dat in al sedert 1945 bestaat.  Eerder werkte Ronald al met bigbands zoals de Timeless Orchestra, Glenn Miller Orchestra en the Jazzorchestra of the Concertgebouw, een concert dat op CD verscheen t.g.v. het 25-jarig bestaan van TROS Sesjun. Helaas kort daarna verdween dit prachtige programma van Dick de Winter.

Over oude orkesten gesproken: Ronald Douglas treedt regelmatig zowel als zanger maar ook als presentator op met  The Ramblers, een orkest dat al in 1926 werd opgericht door Theo Uden Masman.

Sinds 1998 staat het orkest The Ramblers onder leiding van bassist Jacques Schols welke het stokje overnam van Marcel Thielemans.

Plannen voor de toekomst heeft Ronald genoeg. Op dit moment is hij alweer in gesprek met diverse mensen om binnen nu en een jaar weer met een knallende cd te komen.
Tot die tijd blijft hij lekker lesgeven  en optreden, voornamelijk  met zijn eigen bands zoals bijvoorbeeld het trio bestaande uit pianist Rob van Kreeveld, bassist Jan Voogd en gitarist Vincent Koning.