Hans Braber – Drums

Hans Braber (1954) ontdekte de jazz op 16-jarige leeftijd toen hij de jazzplaten van zijn oudere broer ging beluisteren. Hij was autodidact totdat hij in 1976 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging om klassiek slagwerk te studeren. Hij was daar al actief in Jazzworkshops en organiseerde twee workshops met drummer Art Taylor. In 1981 kreeg hij een beurs om aan het Berklee Conservatory in Boston te studeren. Na een trip naar New York City besloot hij in 1982 naar de Big Apple te verhuizen. Hij bleef een jaar en speelde in vele jamsessions mee. Hij nam les van Jo Jones Jr.

Terug in Nederland speelde hij twee jaar bij conferencier Seth Gaaikema. In 1985 vertrok hij naar Keulen en bleef daar tot 1998. De eerste jaren speelde hij op diverse cruises en zag veel van de wereld. Een positie als leraar aan de Rheinische Musikschule zorgde voor een basis. Hans was actief in Keulen en ontwikkelde zich als een veelgevraagde drummer. Hij speelde 11 jaar lang in trio bezetting de Keulse “Wartesaal” met musici van de WDR bigband en speelde in jazzclubs en op festivals door heel Duitsland.
De samenwerking met drummer Jeff Hamilton bracht hem in contact met Monty Alexander met wie hij een paar keer op tournee ging. Verder speelde hij met pianist en arrangeur Bill Dobbins, Benny Bailey, Lee Konitz, Lalo Schiffrin en het Munchener Rundfunk Orchester.
Hij verhuisde in 1998 weer naar Den Haag en ging antieke meubels restaureren, dit vak oefent hij momenteel nog steeds als kleine zelfstandige uit.
Hans is de laatste jaren weer actief in de jazz. Hij was op tournee met Don Friedman en Herb Geller, was met Ack van Rooyen voor concerten in New York en hij organiseert gigs met pianist Mike LeDonne (NYC) in Duitsland.
Met de Haagse pianist Bob Wijnen en Berend van den Berg vormt hij een vast trio. Hans doet de programmering voor Friday Night Jazz at Muzee, zijn maandelijks terugkerend muzikaal hoogtepunt.