Peter Beets – Piano

Peter Beets (1971) krijgt van jongs af aan met muziek te maken. Klassieke muziek via zijn moeder, muziekpedagoge, jazz via zijn vader, gynaecoloog en een groot liefhebber van jazz. Hij krijgt zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd, Hoewel zijn ouders een muziekloopbaan niet zien zitten, kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan. Zowel zijn oudere broers Marius (1966) als Alexander (1968) worden beroeps op respectievelijk contrabas en tenorsax. Na zijn middelbare school studeert Peter vanaf 1989 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, een studie die hij combineert met rechten. Uiteindelijk overwint, net zoals bij zijn broers, het jazzvirus.

Vanaf 1985 treden de drie broers op als “The Beets Brothers”. In 1988 wint Peter de prestigieuze “Pall Mall Swing Award” en een jaar later het Prinses Christina Concours. In 1990 verschijnt de eerste CD van The Beets Brothers, gevolgd door twee andere: “School is closed now” (1993) en “Brotherwise” (1995). Een jaar later (1996) maakt hij een trio-CD met de beroemde Amerikaanse drummer Jeff Hamilton, die grote bekendheid verwierf als drijvende kracht achter Monty Alexander en Oscar Peterson. Peter wordt een veel gevraagd pianist in binnen- en buitenland en begeleidt onder meer: Deborah Brown, Dee Daniels en Rita Reys. Tussen de bedrijven door rondt hij zijn conservatorium studie af in 1998, het jaar waarin hij vaste pianist van het “Jazz Orchestra of the Concertgebouw’ wordt en in Parijs de ‘Prix Martial Solal” wint, te midden van 56 pianisten uit 26 landen. Met trombone- en jazzlegende Curtis Fuller maakt Peter in 1999 een live CD en wint hij nog een prijs, “Le Concours de solistes de Jazz” in Monaco. Er volgen nog vele CD’s en niet ongenoemd mag blijven de spraakmakende CD, onlangs zondagmorgen op TV door hem gepresenteerd, “Chopin meets the Blues”, met eigentijdse jazzarrangementen van beroemde composities van de Poolse componist.

Peter Beets maakte succesvolle tournees in de meeste Europese landen en was te horen in Japan, Rusland, India en de Verenigde Staten, waar hij twee keer een week lang ”‘special guest” was in de New Yorkse jazzclub Birdland. Ook speelde hij er in het gerenommeerde Lincoln Center.

Peter Beets: Blues for Oscar