Michael Philip Mossman – Trompet

Michael Philip Mossman (1959) is een Amerikaanse hard bop jazztrompettist, arrangeur en bandleider.

Mossman’s vroege carrière omvatte een tournee door Europa met Anthony Braxton in 1978 en tournees met Roscoe Mitchell in de vroege jaren 1980. Hij deed ook sessiewerk in de jaren tachtig, onder meer voor Styx. Hij speelde met Lionel Hampton, de Jazz Messengers van Art Blakey en Machito en in 1985 ging hij spelen met het Blue Note Records-ensemble Out of the Blue. Hierna werkte hij met Toshiko Akiyoshi, Horace Silver, Gerry Mulligan, Dizzy Gillespie, Slide Hampton, Michel Camilo, Mario Bauza, Eddie Palmieri en de Philip Morris Superband. Hij verscheen ook in de documentaire Calle 54 (2000).

In 2006 nam hij Latin Jazz Latino op met Joe Gallardo en de NDR Bigband van Hamburg (Skip Records). Zijn ballet, Beneath the Mask, werd opgevoerd in het Harris Theatre in Chicago door Jon Faddis en het Chicago Jazz Ensemble en de Deeply Rooted Dance Company. Zijn arrangement van “Teranga” van Jon Faddis werd uitgevoerd door het Philadelphia Orchestra in Kimmel Center in 2006. Mossman werkt regelmatig als muzikant, arrangeur en dirigent bij de radio-orkesten in Duitsland. Mossman dirigeerde ook de Bilbao Orkesta Sinfonica in Spanje in een programma met zijn eigen werk. Hij arrangeerde en dirigeerde “Mambo Nights” met Arturo Sandoval en “Missa Afro-Cubana” met de WDR Bigband van Keulen, en Spirits Dancing met David Sanborn met de HR Bigband van Frankfurt (2009), en  Zijn arrangement van “I Remember Diz” van Paquito D’Rivera werd in 2010 uitgevoerd door het Louisiana Philharmonic. Zijn “Latin Tinge” -project werd uitgevoerd in het Kennedy Center in Washington, D.C met Paquito D’Rivera, het Quartet Indigo strijkkwartet in 2010. Hij heeft ook de Tri-City Symphony of Davenport, Iowa (2011) gearrangeerd. Hij maakte de muziek voor de  Academy Award genomineerde (2012) film Chico en Rita.

In 2013 ontving hij een Grammy-nominatie “Best Instrumental Arrangement” voor zijn Afro-Cuban Jazz Suite voor Ellington opgenomen op het “Multiverse” -album van Bobby Sanabria.

Mossman is directeur Jazz Studies aan de Aaron Copland School of Music aan Queens College / CUNY.