Blijvend Applaus voor Ack van Rooyen

(‘jazz bulletin’ juni 2017)

Bugelspeler Ack van Rooyen, een graag geziene en gehoorde gast bij Friday Night Jazz, krijgt op zijn 87ste de Blijvend Applaus Prijs 2017. Deze onderscheiding wordt sinds 1997 uitgereikt aan podiumkunstenaars op leeftijd in per jaar wisselende genres.

Eerdere laureaten waren onder anderen Ellen Vogel, Herman Krebbers & Theo Olof,  Paul van Vliet, Peter Koelewijn, Jard van Nes en vorig jaar Jenny Arean. Eenmaal eerder was de jazz aan de beurt: Piet Noordijk in 2008. Dit jaar werd opnieuw een ‘jazzjury’ samengesteld, die bestond uit Mijke Loeven, Bert Vuijsje en Ditmer Weertman. In het juryrapport zeggen zij onder meer: “Hij is sinds tientallen jaren een van de beste Europese jazzmusici. Hij heeft een imposante loopbaan in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Hij is nog steeds actief en onverminderd creatief. Toch is Ack door zijn niet aflatende bescheidenheid nog altijd bekender bij zijn collegae dan bij het publiek. Reden temeer hem te eren met deze prijs, die bestaat uit vijfduizend euro en een bronzen sculptuur.