Toon Roos – Saxofoon

Saxofonist Toon Roos wordt in binnen- en buitenland geprezen om zijn lyrische spel en zijn sterke persoonlijkheid als bandleider en componist. Hij werkte samen met beroemdheden als Joe Zawinul en Steely Dan, en in het Bimhuis trad hij op met Peter Erskine, de legendarische drummer van Weather Report. Toon viert zijn 50ste levensjaar met een feestelijk akoestisch/elektrisch dubbelprogramma, gespeeld door zijn kwartet en de Toon Roos Group. Het concert opent met een akoestische set vol standards en classics, gevolgd door een set met vooral eigen composities waarin Toon zijn liefde voor funk laat spreken.

De muziek van Toon Roos is dan weer krachtig en dynamisch, dan weer romantisch en verstild. Al meer dan 30 jaar hebben Toon en toetsenist Karel Boehlee een sterke chemie met veel interactie en avontuur, door recensent Ken Vos omschreven als ‘een haast telepathisch contact’. Drummer Joost van Schaik is hun vaste partner en de stuwende kracht achter zowel de akoestische als de elektrische band. Hij is met Toon, Karel en bassist Hein van de Geyn te beluisteren op Toon’s cd Love Revisited. Net als Joost is bassist Theo de Jong een nieuwe aanwinst in de Toon Roos Group, en brengt de groep met zijn groove, lyriek en virtuositeit naar nieuwe hoogtes.

De internationale pers was unaniem enthousiast over Toon’s meest recente album Angel Dance. De vermaarde Amerikaanse criticus Scott Yanow schreef: ‘Roos is excellent throughout… all ten compositions come from the band and many are worthy of becoming standards in the future.’ Angela Ballhorn van Jazzthethik: ‘The quartet plays music of great beauty, the title Angel Dance covers the music really well.’ Peter Erskine: ‘One of the few saxophone players in the world with a sound of their own’.

(bron: Bimhuis)

Zie ook: www.toonroos.com