Lex Jasper – piano

Lex Jasper begon reeds op 5 jarige leeftijd met pianospelen en ontdekte enkele jaren later de Jazz toen hij Erroll Garner en later Oscar Peterson en Bill Evans hoorde. Reeds op jonge leeftijd speelde hij in verschillende beroepsorkesten, overdag school, ‘s avonds op de bühne. Behalve op het conservatorium heeft hij hier het vak geleerd. Van al die jaren ‘schnabbelen’ is hij een allround pianist geworden met de Jazz op de eerste plaats. Weer enkele jaren later werd hij door “Hilversum” ontdekt. Vaste pianist bij het Vara dansorkest, KRO huisorkest en remplaçant bij het Metropool Orkest. Hij begeleidde veel grote jazz solisten in het programma TROS Sesjun om vervolgens muzikaal leider bij Paul van Vliet te worden. Dit was een prachtige tijd voor hem die hij nog steeds koestert. Na de ‘cabaret’ jaren werd hij een internationaal gevraagd pianist, arrangeur en dirigent. Zowel solist als begeleider werkte hij met de groten der aarde. Na het overlijden van Pim Jacobs vroeg Rita Reys hem haar pianist te worden, wat resulteerde in een jarenlange samenwerking met vele concerten en CD’s. In 2001 moest hij vanwege een auto-ongeluk een stap(je) terug doen en nu 15 jaren later is zijn come-back. In juli is er een nieuwe CD opgenomen met Edwin Corzilius en Frits Landesbergen. Het plezier van deze CD spat ervan af en de titel `HAPPY DAYS´ is dan ook zeer terecht.

Geboren: Groningen 24-03-49

Pianist/arrangeur/conductor/composer

TV-radio producties in Nederland, Duitsland, België, Groot Brittannië, Estland, Italië, de Verenigde Staten, Ierland en Tsjechië.

Concerten in Japan, de Verenigde Staten, Indonesië, Thailand, Canada, Groot Brittannië, Ierland, Italië, Oostenrijk, Estland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Zuid Afrika, Hong Kong, Brunei, Sarawak.

Piano solist en “side man” met: Joe Pass, Ernestine Anderson, Clark Terry, Kenny Burrell, Phil Woods, Bobby Shew, James Moody, Al Grey, Ed Thigpen, John Clayton, Bob Brookmeyer, Rita Reys, Herbie Mann, Jean Toots Thielemans, Stephane Grappeli, Mark Murphy, Salena Jones, Marjorie Barnes, Pepper Adams, Etta Cameron, Tony Coe, Martin Drew, Herb Geller, Cleo Laine, Shirley Bassey, Lee Konitz, Ferdinand Povel, Tony Lakatos, Elaine Delmar, Martin Wind, Danny Kaye.

Dirigent/Arrangeur met het Metropool Orkest in Nederland, NDR Big Band (Hamburg), Radio Philharmonie Hannover, HR Big Band Frankfurt, BBC Big Band, Estonia dream Big Band.

Discografie:

Out of my Heart 1975, How my heart sings 1978, A Dutch treat 1980, Here I go again 1981,Memories of you 1982, L’expression 1986, Lex Jasper Solo 1988, Bobby Shew 1988, Ernestine Anderson 1989, Take five 1989, Rolf Ericson 1989, Lexcursions 1994, Clark Terry 1995, Hayati Kafé 1995,Marjorie Barnes 1996, Joe Pass in Hamburg 1997, Lee Konitz 1997, Henri Mancini songbook 1998, Bob Brookmeyer 1998,Rita Reys 1998, Jazz at the Pinehill 1999, The great standards 1999.