De blik van een wolf

Afgelopen donderdag trad Larry Coryell op bij Friday Night Jazz in Muzee. Hij is een gitaarlegende en er was een aantal gitaristen op afgekomen. Dat is het leuke aan Friday Night Jazz, er zitten altijd muzikanten in het publiek.

Larry was uitgenodigd door Martien Oster, “the best guitarplayer in Europe”, volgens Larry. Ze maken samen een kleine toer door Nederland en Duitsland. Hans Braber, onze vaste drummer toert met ze mee.

Ik zat op de houten bank aan de zijkant van het podium en keek uit op de rug van Larry. Hierdoor kon ik goed zien hoe Martien en Steve Zwanink, de bassist naar hem keken.

Hoe omschrijf je die blikken? Het zijn de blikken van wolven op jacht, Larry is de Alpha Wolf, the leader of the pack… Steve en Martien hebben als taak de prooi te omsingelen… Hun blik zegt: “Waar stuur je ons heen… ik hier… jij daar… Yes! We begrijpen elkaar!”

En dan hoor je Larry: “Yeah” roepen.. Het was duidelijk dat hij heel blij was met Steve. Hij gaf Steve de ruimte. “Come on!”. Steve liet zich niet gek maken. Hij speelt een baslijn en hij blijft die baslijn spelen.

En Hans Braber drumde lekker weg. Als de bas stevig is, kan de drummer zich vrij voelen. Meestal kijkt Hans ernstig, maar deze keer niet. Hans voelde dat hij in goede handen was.

Bij alle concerten van Friday Night Jazz voel je dat er iets gebeurt op het podium. Dat hoort ook bij live muziek.

Maar deze keer was het wel heel bijzonder. Steve Zwanink is een rising star en Larry Coryell heeft dat scherp gezien. Dat was denk ik het meest opvallende bij dit concert. Die oude “lone wolf” Coryell ziet wat in Steve Zwanink.

Na afloop van het concert heeft de 13-jarige Olivier Niekerk nog een half uur privé les van Larry Coryell gekregen in de kleedkamer.  Zulke dingen gebeuren bij Friday Night Jazz in Muzee!