Fay Claassen – Zang

“Fay zingt dwars door anderen heen zoals een muzikant een solo speelt. Ze steekt met kop en schouders boven alle andere zangeressen uit. Maar omdat zij vaak ingewikkelde muziek maakt, weet slechts een selecte groep haar te waarderen, dat is zonde, want ik vindt haar onbetwist de beste zangeres van ons land.”
Rita Reys

Fay Claassen studeerde van 1990 tot 1994 jazzzang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens haar studie werd ze twee maal onderscheiden, met een “Onderscheiding voor Uitmuntendheid”. Alom wordt ze beschouwd als een van de grootste talenten onder de jongere generaties jazzvocalisten. Onder meer Rita Reys gaf meerdere malen in interviews blijk van haar bewondering voor Fay’s talent. Ze stond op vele internationale podia, en werd begeleid door onder meer het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de WDR Bigband, het Metropole Orkest en de Danish Radio Big Band. In 2009 won ze haar eerste Edison voor haar “Shakespeare Album”, waarop ze te horen is met het  Ilja Reijngoud Quartet. Eerder al, in 2006, was ze winnares van de Chet Baker Award, voor haar album “Two Portraits Of Chet Baker”.

Van 2001 tot 2007 was Fay Claassen hoofddocent jazzzang aan het conservatorium van Porto (Portugal). Sinds 2002 is ze als docente verbonden aan CODARTS, het conservatorium van Rotterdam. Daarnaast geeft ze geregeld masterclasses aan conservatoria in onder meer Amsterdam, Antwerpen, Bern, Den Haag, Groningen en New York.