Dena Derose

De introductie op haar website is er duidelijk over:  “If she comes to your city and you want to catch the show, go early, because the room is going to be packed.”

Joel Siegel, jazz recensent van the Washington Post, zegt over Dena Derose; “…The most creative and compelling singer-pianist since Shirley Horn”.

Dena studeerde als kind klassieke piano totdat ze op de middelbare school in de schoolband Count Basie’s muziek ging spelen. Ze heeft zichzelf jazz piano aangeleerd, alleen op haar 17e heeft ze wat jazzlessen gehad. Als jonge vrouw trad ze op waar ze maar kon, in alle muziekstijlen, ze gaf les en ze oefende uren per dag. Jammer genoeg moest ze stoppen met pianospelen omdat ze aan het carpaal tunnel syndroom en arthritis leed. In die tijd is ze begonnen met zingen. Toen ze voldoende was hersteld ging ze de piano combineren met de zang. Ze ontdekte dat het zingen haar pianospel had verdiept.

Dena heeft gespeeld in legendarische jazzclubs als de Blue Note, Smoke en de Jazz Standard in New York, het Kennedy Center in Washington D.C., de Pitt Inn en Body and Soul in Tokyo, The Jazz Showcase in Chicago, Marian’s in Bern, The Jazz Center in Istanbul, en Alexander Platz in Rome. Ze heeft ook meegedaan met grote jazz festivals; The Red Sea Jazz Festival in Israel, The Monterey Jazz Festival, The San Francisco Jazz Festival, The Providencia (Santiago) Jazz Festival, Ancona (Italy), Estoril (Portugal), The North Sea and The Hague Jazz Festivals (Holland), The Jazz Cruise (2005, 2007, 2008, 2011), The Kansas City Jazz and Blues Festival, Jazz Baltica Festival (Germany), VinterJazz Festival (Denmark).

Ze heeft samengewerkt met  Ray Brown, Clark Terry, Marian McPartland, Benny Golson, John Scofield, Benny Green, Ray Drummond, Alex Riel, Deborah Brown, Jimmy Cobb, Ken Peplowski, Jay Leonhart, John Clayton, Jeff Hamilton, Phil Woods, David ‘Fathead’ Newman, Rufus Reid, Jay Clayton, Mark Murphy, Marvin Stamm en vele anderen.

In 1991 vertrekt ze naar New York. Vanaf de jaren 0 begint haar echte succes. Ze heeft 10 cd’s uitgebracht die stuk voor stuk lovende recensies kregen. Cadence Magazine heeft haar cd’s “Another World” en “I Can See Clearly Now” respectievelijk tot “Album of the year” en “Best vocal jazz album” bekroond. Haar laatste cd verscheen bij HighNote Records in juni 2014 en heet “We Won’t Forget You…An Homage To Shirley Horn”.

Ze is beroemd in de internationale jazzscene en haar passie is sterker en meer zichtbaar dan ooit. Ze betovert haar steeds groter groeiende wereldwijde publiek.  Alan Bargebuhr van Cadence magazine geeft daar een eenvoudige verklaring voor: “she is a …stunningly talented pianist/vocalist.”

Dena de Rose op youtube: Dena Derose live at Stanford Jazz festival