Categoriearchief: viool

Julia Phillipens – Viool

De Nederlandse violiste Julia Philippens is als musicus boven de genres uitgegroeid. Na haar klassieke opleiding is het improviseren op jazzmuziek of hedendaagse klassieke muziek een tweede natuur geworden.

Na Cum Laude afgestudeerd te zijn in 2011, studeerde ze summa cum laude af voor haar Jazzviolin Masters diploma, waarbij ze de aantekening kreeg dat ze een ‘unieke, baanbrekende violist is met een stralende podiumpersoonlijkheid’.

Tijdens haar studie is Julia mede-oprichter van Fuse waarvoor ze speelt, arrangeert en componeert. Met hun gedurfde benadering van snaarmuziek en een bijpassende podiumpresentie, werd Fuse al snel een one-to-watch-formatie op het snijvlak van het Nederlandse muziekleven. Ze voerden meer dan 120 shows uit in bijna twee jaar, in een breed scala van podia, zoals het Rijksmuseum, Vredenburg, Paradiso, in The Concertgebouw Tracks-serie, Wonderfeel en in clubs, kerken, concertzalen en woonkamers in heel Nederland.

Fuse is momenteel de huisband van het Nederlandse tv-programma ‘Podium Witteman’. Ze treden op bij ‘De Wereld Draait Door’ en zijn te horen op Radio 1, 2, 4 en 6. Julia componeerde de openingstune van het kunstprogramma ‘Opium’.

Fuse kreeg in 2016 een Edison Award nominatie voor hun debuutalbum “Solo”.

Sinds 2012 organiseren ze hun eigen concertserie “ConFuse”, een platform voor talent en de creatieve speeltuin van Julia en Fuse . Onlangs vond de 9e editie plaats op de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Dit jaar is Julia uitgenodigd voor verschillende gastoptredens van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Konrad Koselleck Bigband, Philharmonic Sudwestfalen en het Zurich Jazz Orchestra.

Ze heeft gespeeld en opgenomen met oa Justin Dicioccio, Ed Kowalczyk, Herbert Grönemeyer, Benjamin Herman, Kinan Azmeh, Michael Borstlap, Didier Lockwood, Ruud Jacobs en Oliver Heldens.

In 2018 is Julia op tournee met haar zus Rosanne Philippens en het Peter Beets-trio in het project ‘Classic and all that jazz’.

Leuk artikel over de muzikale zusjes Julia en Rosanne: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/vioolzussen-rosanne-klassiek-en-julia-philippens-jazz-staan-samen-op-het-podium~b468b79b/

Julia speelt een Riccardo Antoniazzi (1895) van het Nationaal Instrumenten Fonds (NMF).