Categoriearchief: Flügelhorn

Ack van Rooyen – Trompet/Flügelhorn

Ack van Rooyen (geboren als Arie van Rooijen in Den Haag, 1 januari 1930) is in ons land waarschijnlijk de trompettist met de langste staat van dienst. Al vroeg pakt hij de bugel op als lid van een Haags muziekkorps waarvan zijn vader bestuurslid is. In de loop van zijn carrière hanteert hij, naast de trompet, het instrument steeds vaker en ten slotte wordt het alleen maar de bugel (ook wel aangeduid met de internationale term fluegelhorn). Als voornaamste inspiratiebron geldt voor hem Clifford Brown. Over een van diens opnamen merkt hij op: “Daar heb je mijn idool te pakken. Zo hoort het. Alles erin. Zijn toon is zo prachtig en rond. De notenkeus, zijn geluid, het is allemaal eerlijk. Er zitten geen foefjes in en geen trucjes. De eerste keer dat ik hem hoorde, was ik meteen ondersteboven. Dat ben ik nog steeds. Een leergang, een voorbeeld voor iedereen. Alles goed. Die frasering en die andere tongtechnieken, nou nou.” Zelf geen leider zijnde, is hij een veelgevraagde solist in vele orkesten, vooral in Duitsland. De Britse trompettist Ian Carr, die vele jaren naast hem stond in het United Jazz + Rock Ensemble, zegt over hem: “One of the most lyrical soloists, he plays with extraordinary fluidity and flexibility, producing immensely long lines and bubbling streams of triplets. He is all quicksilver and wit, and his solos seem as natural as birdsong.” (Rough Guide To Jazz, 2004)

Ack van Rooyen heeft  de Blijvend Applaus Prijs 2017 ontvangen. De Prijs wordt toegekend op voordracht van de jury bestaande uit Mijke Loeven, Bert Vuijsje en Ditmer Weertman.

De jury over Ack van Rooyen: “Hij is sinds tientallen jaren een van de beste Europese jazzmusici met een imposante loopbaan in Frankrijk, Duitsland en Nederland achter zich. In zijn 88ste levensjaar is hij nog muzikaal actief en onverminderd creatief. Toch is Ack van Rooyen, waarschijnlijk door zijn niet aflatende bescheidenheid, nog altijd bekender onder muzikanten dan bij het publiek.”

 

 

John Marshall – Trompet/Flügelhorn

John Marshall (1952) werd geboren in Wantagh, NY. Vanaf 1971 werkte hij en maakte opnames met een lange lijst van “Jazz Giants”  zoals Buddy Rich, Mel Lewis, Lionel Hampton,  Gerry Mulligan, George Coleman, Buck Clayton en Dizzy Gillespie om er een paar te noemen. Hij is voortdurend bezig met zijn vak en hij blijft zich verbeteren, studerend met de beroemde leraar contrabas Carmine Caruso en met trompettist Lonnie Hillyer.

John gaf leiding aan het kwintet “The Bopera House”van 1987 tot 1991.

In 1992 kwam de West German Radio- Television (WDR) Big Band in Keulen met een aanbod dat hij niet kon weigeren. Hij kon  hoofd trompettist worden in dat orkest, een positie, die hij aannam en waardoor hij uiteraard naar Duitsland moest verkassen. Ondanks de drukte die deze job met zich meebracht, kon hij toch minstens twee keer per jaar een bezoek brengen aan New York om er te spelen en CD’s op te nemen. Het laatst verscheen hij daar om op te treden met saxofonist Grant Stewart en drummer Leroy Williams, waarbij lovende kritieken in Jazz Improv. NY Magazine geschreven door Ira Gitler werden geschreven.

John speelt regelmatig met Ferdinand Povel  en ook met hem zijn verschillende CD opnames gemaakt. Inmiddels rijst zijn ster met de WDR big band nog steeds,

Ellister van der Molen – Trompet/Flügelhorn

Ellister is geboren op 1 maart 1977. Zij groeit op in een muzikale familie. Aanvankelijk krijgt zij op het Haags Conservatorium een klassieke opleiding en wint diverse prijzen. Opgegroeid met ouders die jazz speelden, was het geen grote overstap naar de jazz. Zij krijgt o.a. les van Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen, Ruud Breuls en Eric Vloeimans. Vervolgens wordt zij met
haar uitzonderlijk talent opgenomen in het trio van Rein de Graaff en fluitist Sam Most en speelt later met het David Lukacs kwintet.